Hara - en lång by med utsikt!

  • Flygfoto över Hara från 1937

Flygfoto från 1937

Hara.se har erhållit ett fantastiskt flygfoto från våra vänner Kenneth och Heinz i Stockholm. Det visar hur Hara begav sig anno 1937. Klicka på fotot så visas det i större format. Ni som har minnen från den tiden, eller ser något intressant i bilden värt att kommentera, skriv gärna några rader nedan.

Kommentarer

Kenneth P

2010-04-09 10:03

Hus byggs och hus försvinner. Till vänster i bilden, på åkern mellan missionshuset och sjön står ett bostadshus med gaveln mot kameran. Huset var obebott och brann dramatiskt ner till grunden i september 1955.
I skogsbrynet i övre högre hörnet av bilden står ett hus som inte heller längre finns kvar. Det är Eljastorpet där byoriginalet Johanna Forsberg föddes år 1884.
Vi minns henne när hon kom på landsvägen med käpp i handen, huckle på huvudet, och klädd i flera lager kjolar som släpade ner i landsvägsgruset, och på fötterna blå gymnastikskor.
Fram till sin död i november 1965 bodde hon i en liten stuga i tallhulten vid Hara föreningshus. Den stugan, som hon fick av fattigvården i Hackås kommun, är numera förvandlad till fritidshus i Bydalen.
Johanna gick till historien som den som krävde att få åka på hönan; när Hackåsbussens chaufför körde ihjäl en av hennes hönor så krävde hon som kompensation att få åka gratis med bussen så länge hon levde.
Kenneth P

2010-03-08 07:20

Titta på Per-Albintorpet, Erik-Lars`till höger om landsvägen strax ovanför mitten av bilden. Det var ett av de första som byggdes i landet. Åren 1933-48 byggdes det cirka 7 000 sådana torp i landet, främst i Jämtland och övriga Norrlandslän. De ser alla likadana ut och byggdes efter statliga egnahemsstyrelsen typritningar.
Det var en uppgörelse mellan socialdemokraterna och bondeförbundet som gav framför allt säsongsanställda skogsarbetare förmånliga arbetarsmåbrukslån, för att på så sätt få möjlighet att dryga ut inkomsterna med jordbruk.
För att få lånen krävdes intyg på att man var nykter och skötsam, och en god arbetare. Låntagaren måste också skaffa odlingsmark och bygga en lagård.